De omgevingsvisie van onze gemeente geeft aan wat we met elkaar belangrijk vinden als het om de leefomgeving gaat: over alles wat we buiten zien, ervaren, horen en ruiken. Dit kan over gebouwen, wegen, stoepen en water gaan, maar ook over gras, bomen en monumenten. Over vergrijzing, het omgaan met het buitengebied, bereikbaarheid, en winkelaanbod. Over gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. In de Omgevingsvisie denken we vanuit de maatschappelijke opgaven voor de fysieke leefomgeving, maar ook het sociaal domein.
De onderdelen van deze leefomgeving, waar we trots op zijn, willen we graag beschermen en verbeteren. Dat noemen we ‘waarden’. Maar we willen ook nieuwe doelen bereiken. Deze doelen vertalen we in ambities en leggen we vast in de omgevingsvisie. Zo beschrijven we waar we de komende 10 tot 20 jaar mee aan de slag gaan.
Doel
Met de omgevingsvisie willen we bewoners, ondernemers én bestuurders inspireren om onze gemeente nog mooier en gezonder te maken om in te wonen, werken en verblijven. In de visie worden de kaders omschreven per gebied, die wij belangrijk vinden voor nieuwe initiatieven. Deze kaders zijn de onderdelen van de visie, namelijk de thema’s, waarden en ambities. Wij bepalen in de visie niet precies wat er ergens moet gebeuren. Met onze kaders geven we aan wat we belangrijk vinden en zo nodigen we jou als bewoner, organisatie of ondernemer uit om met plannen te komen die hierbij aansluiten.
Integrale aanpak
In de omgevingsvisie kijken we niet meer apart naar verschillende thema’s, bijvoorbeeld alleen naar groen, of alleen naar parkeren. We maken keuzes per gebied waarin we al die zaken samen bekijken. En daar koppelen we doelen en ambities aan. Dat noemen we ook wel de integrale aanpak. Zo zorgen we ervoor dat we de juiste keuzes maken. De visie vormt de basis voor de invulling van andere middelen van de Omgevingswet: programma's, het omgevingsplan en vergunningen.
Initiatief nemen
Een nieuw initiatief (plan of idee), dat niet past binnen de regels van de gemeente (bestemmingsplan en straks omgevingsplan), wordt getoetst aan de omgevingsvisie. Wanneer het initiatief aansluit bij de keuzes die wij maken in de omgevingsvisie, gaan we ermee aan de slag. Aan de slag betekent niet dat wij als gemeente het plan gaan uitvoeren. Samen met de initiatiefnemer bespreken we wie welke rol hierin pakt. De visie zelf maakt nog geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Vaak heb je hiervoor nog wel een nieuwe vergunning nodig.