Om een welvarende toekomst te bewerkstelligen, benutten we onze kernkwaliteiten: meervoudige duurzaamheid, verbindend vermogen, en een proeftuin voor innovatie. Deze fundamenten leiden ons bij het maken van strategische keuzes voor de toekomst. Tegelijkertijd identificeren we toekomstige uitdagingen die zich aandienen. 'Een indruk van het heden' schetst het huidige landschap en mogelijke toekomstige scenario's. Gebaseerd op deze inzichten hebben we een visie geformuleerd.
Om een mooie toekomst te realiseren, zetten we in op onze kracht; meervoudig duurzaam, verbindend en proeftuin/innovatie. Vanuit deze kracht maken we keuzes voor de toekomst. Anderzijds zien we opgaven voor de toekomst op ons pad komen. De ‘indruk van het nu’ geeft aan waar we mee te maken hebben en wellicht mee te maken kunnen krijgen in de toekomst. Op basis van dit alles hebben we een visie opgesteld. Deze visie wordt in 'Onze koers richting 2040' verder uitgewerkt en gespecificeerd en concreet gemaakt in de verschillende thema’s van de fysieke leefomgeving.
Een prettige woonomgeving
We zorgen voor leefbare buurten door aandacht te hebben voor alle aspecten die zorgen voor een prettige woonomgeving. Denk aan verschillende woningen, voorzieningen (sport, school, winkels, openbaar vervoer, cultuur en welzijn), kwaliteit van de openbare ruimte, meervoudige duurzaamheid en voldoende ontmoetings- en bewegingsplekken.
Wonen voor iedereen
In Culemborg kan en mag iedereen meedoen. Dat geldt ook voor de woningmarkt. We streven naar gelijke toegang tot fatsoenlijke huisvesting en een veilige, gezonde woonomgeving voor alle inwoners, ongeacht hun sociaaleconomische status, achtergrond, leeftijd, geslacht, etniciteit of fysieke mogelijkheden. Onderwerpen die hierbij relevant zijn, zijn onder andere betaalbaarheid van huisvesting, gelijke toegang tot huisvesting, toegankelijkheid en duurzaamheid. Indien dit voor een doelgroep binnen Culemborg niet mogelijk is, maken we daar met de regio (andere gemeenten) afspraken over.
Op weg naar energieneutraal en aardgasloos
Culemborg streeft ernaar om in 2040 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat dan net zoveel schone of groene energie wordt opgewekt als we gebruiken. Daarnaast willen we van het aardgas af. Om dit te bereiken is innovatie (proeftuinen) noodzakelijk.
Voor de totale transitie hebben we tot 2050 de tijd. Deze ambities zetten aan tot onder andere opwek van schone of groene energie, tot verduurzaming van bestaand vastgoed en mobiliteit, tot realisatie van nieuwe warmtevoorzieningen en tot uitbreiding van de netinfrastructuur. Bij deze ontwikkelingen moeten we wel rekening houden met het voorkomen van sociale ongelijkheid.
Behoud van de unieke kwaliteiten en belevingswaarde van het buitengebied en verbetering van biodiversiteit, natuur, landschap, cultuurhistorie, water- en bodemkwaliteit
Het buitengebied, dat voor een groot deel behoort tot UNESCO-Werelderfgoed, fungeert als groene schil om de kleine kernen in het Rivierengebied. De waarden op het gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie zijn uniek. Voor Culemborg als compacte stad in het groen is het van belang die groene schil om de stad te behouden, voor mens en dier. Verder is het buitengebied een belangrijke plek voor bewoners om te ontspannen en te recreëren.
Er is hier ruimte voor nieuwe ontwikkelingen die bijdragen aan opgaven waar we als maatschappij voor staan, zoals klimaatadaptatie, duurzame energie opwek, waterveiligheid, natuurontwikkeling en biodiversiteit (we streven naar een meervoudig duurzaam buitengebied).
Voor een vitale stad is ook een vitale economie noodzakelijk, en dus is behoud van economische bedrijvigheid en werkgelegenheid van belang
We willen circulaire en duurzame economie stimuleren. Passend bij de opgaven van de gemeente zetten we in op het versterken van de creatieve en ambachtelijke maakindustrie en innovatie (op het gebied van meervoudige duurzaamheid). Zij dragen bij aan het combineren van zowel praktisch als theoretisch geschoolde werkgelegenheid voor Culemborg en hier ligt dan ook een belangrijke verbinding met het onderwijs. Om voldoende bedrijvigheid aan te trekken is verdere aandacht nodig voor de kwaliteit van bedrijventerrein Pavijen. Naast bedrijventerrein Pavijen dragen ook de voorzieningen en ondernemingen in de binnenstad en de winkelwijkcentra bij aan een vitale economie van de stad. In het buitengebied is ruimte voor bedrijvigheid die past in het buitengebied van een meervoudige duurzame en vitale gemeente.
Behoud van levendige en aantrekkelijke binnenstad
De Markt is de huiskamer van Culemborg. Een plek waar inwoners elkaar kunnen en willen ontmoeten. De binnenstad is met haar historische erfgoed een aantrekkelijke plek voor alle bewoners en bezoekers. Dit betekent dat we keuzes moeten maken over de voorzieningen, de openbare ruimte, activiteiten in de binnenstad, duurzaamheid, parkeren en bereikbaarheid.
Iedereen moet mee kunnen doen in Culemborg
Een sociaal netwerk is voor iedereen in Culemborg van belang. Culemborg is ‘Nederland in het klein’ en wil een stad zijn waarin iedereen meedoet. We willen een inclusieve en toegankelijke stad zijn, waar mensen in al hun diversiteit zichzelf kunnen zijn en zich optimaal kunnen ontwikkelen. We hebben een uitgebreid aanbod aan voorzieningen voor onderwijs, sport zorg en welzijn, sport en bewegen, cultuur en onderwijs. Door financiële druk, vergrijzing en veranderend gedrag van inwoners vraagt dit toekomstgericht beleid, ruimte voor nieuwe initiatieven en creativiteit.
Extra aandacht gaat uit naar de effecten voor de ouder wordende bevolking en naar verbetering van de gezondheid van de inwoners. Ook willen we aandacht geven aan de jeugd en aan het behouden van goede voorzieningen, zoals plekken voor ontmoeting, en evenementen. Daarbij streven we naar het vasthouden van 18 – 25 jarigen voor een evenwichtige bevolkingsopbouw en levendige stad. Hier ligt ook een relatie met economie. Arbeidszekerheid is immers belangrijk voor veerkrachtigheid en bestaanszekerheid.
Een optimaal bereikbare gemeente, waarbij duurzaamheid, leefbaarheid en veiligheid belangrijke randvoorwaarden zijn
Culemborg wordt onder meer gewaardeerd om haar centrale ligging, de nabijheid van de A2, de aanwezigheid van het treinstation, de aanwezigheid van voldoende voorzieningen en het aantrekkelijke buitengebied. Vanuit de gemeente is de reisafstand naar grotere steden als Utrecht en ‘s-Hertogenbosch beperkt. Voorzieningen binnen Culemborg zijn goed te bereiken en er zijn voldoende mogelijkheden om met fiets of te voet het aantrekkelijke buitengebied te ontdekken. Dit willen we ook op lange termijn graag voor onze inwoners behouden. Daarbij gaat extra aandacht uit naar het verbeteren van de verkeersveiligheid, de toegankelijkheid voor minder validen en het stimuleren van verduurzaming van de mobiliteit. Ook aandacht voor sociale veiligheid en het tegengaan van criminaliteit is een belangrijk aandachtspunt om de aantrekkelijkheid van Culemborg te behouden. Onze partners op dit vlak (zoals politie en brandweer) betrekken we structureel bij de ontwikkeling van ruimtelijke projecten.