De Omgevingsvisie is een flexibel instrument dat wordt herzien wanneer maatschappelijke veranderingen daarom vragen, onafhankelijk van politieke invloeden. Aanpassingen worden gedocumenteerd in versienota's, inclusief participatie en effecten op andere beleidsinstrumenten.
De Omgevingsvisie is een instrument dat kan worden gewijzigd wanneer er aanzienlijke veranderingen in de maatschappij of leefomgeving plaatsvinden die vragen om herijking van strategische keuzes voor de lange termijn. De vraag of dit aan de orde is, kan aan het begin van een nieuwe raadscyclus worden gesteld, al is het raadzaam om de Omgevingsvisie niet van de politieke wind afhankelijk te laten zijn.
Uiteraard vinden er nieuwe ontwikkelingen plaats en ontstaan nieuwe inzichten. Gestelde doelen en gemaakte keuzes kunnen dan niet meer aansluiten op de dagelijkse werkelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit monitoring en evaluatie van de voortgang van het behalen van onze doelen en ambities. Uiteraard zal ook de Omgevingsvisie een update krijgen wanneer daar noodzaak toe is. Dit wordt in iedere bestuursperiode getoetst.
Aanpassingen van de Omgevingsvisie worden vastgelegd in versienota’s, een overzicht van wat is aangepast en waarom. In de versienota’s wordt de mogelijke participatie verantwoord. Afhankelijk van de aanleiding en ernst van de aanpassing wordt participatie al dan niet georganiseerd. De versienota omvat ook een inventarisatie van de doorwerking naar andere instrumenten en beleid.