Bij het ondernemen van een reis, is een kaart onmisbaar. De kaart fungeert als onze gids en geeft aan waar dingen zich bevinden, evenals welke ontwikkelingen en locaties een cruciale rol spelen bij het verwezenlijken van onze doelstellingen in de aankomende jaren.
Bij het maken van een reis hoort een kaart. De kaart wijst ons de weg. Op kaart staat aangegeven waar zich iets bevindt en welke ontwikkelingen of plekken een belangrijke rol hebben bij het oppakken van vraagstukken uit de omgevingsvisie de komende jaren.
In deze Omgevingsvisie hebben we per thema onze koers aangegeven. De koers van deze thema’s vormt de basis voor deze kaart en zo laat de kaart een integraal beeld zien van waar de gemeente naartoe wil. De kaart is daarmee een beeldende samenvatting van onze koers.
De kaart laat bepaalde locaties zien die in onze koers terugkomen. Zoals het hoofdwinkelgebied, de wijkwinkelcentra, creatieve broedplaatsen, het bedrijventerrein, welzijnslocaties, scholen en sportcomplexen. Ook staan er belangrijke waarden voor Culemborg op de kaart, zoals het beschermd stadsgezicht en de Hollandse Waterlinies.
Naast al bestaande plekken en gebieden geeft de kaart ook diverse ontwikkelingen aan. De ontwikkellocaties op de kaart zijn locaties die al onderzocht zijn op haalbaarheid. Ter plaatse van de onderzoekslocaties weten we dat daar in de komende decennia behoefte is aan ontwikkelingen, maar onderzoek op deze locaties moet nog plaatsvinden. Verder is aangegeven waar we nieuwe fiets- en wandelverbindingen willen realiseren en waar we de entrees van de bebouwde kom en de binnenstad willen verbeteren/ versterken.
Op deze kaart staan ontwikkelingen die gebiedsgericht zijn. De gemeente heeft ook ambities en ontwikkelingen die meer algemeen en overkoepelend zijn en niet op een kaart weer te geven zijn. De kaart is daarmee wel integraal, maar niet allesomvattend. De kaart moet dan ook gelezen worden als een aanvulling op de tekst van de Omgevingsvisie.